Ako kombinovať farby oblečenia pre mužov aj ženy

Zladiť odtiene oblečenia nie je nič zložité, keď viete, ako na to. Poradíme vám, ako pracovať s farebným kruhom, aby ste spoznali, ktoré farby k sebe pasujú. Zistíte tiež, do akého farebného typu patríte podľa ročného obdobia. Zostavenie ideálneho outfitu potom bude hračka.

4 (4)

Zlaďte farby oblečenia podľa farebného kruhu

Neviete, akú kombináciu farieb využiť, aby váš outfit ladil? Využite náš ťahák v podobe farebného kruhu s 12 základnými farbami a ich odtieňmi.

Chcete na seba čo najviac upozorniť a pôsobiť výrazne? Kombinujte farby oproti sebe. Napríklad tmavomodrý kostým doplní výrazné lodičky v oranžovej. Chcete ladiť skôr harmonicky? Voľte farby ležiace vedľa seba. Napríklad zeleno-modré šaty krásne doplní svetlomodrá kabelka.

Farebný kruh vám tiež poradí, ako k sebe budú farebne ladiť doplnky ako napríklad dámska kabelka s topánkami či opaskom.

3 (4)

Farby, ktoré sa k sebe hodia podľa ročného obdobia

Prečo vám niektorá farba pristane viac a iná menej? Napovedať môže teória farebnej typológie, podľa ktorej je možné ľudí rozčleniť do 4 skupín v závislosti od ich farby pleti, očí a prirodzeného odtieňa vlasov.

Skupiny vychádzajú z ročných období – jarným a letným typom viac pristanú teplé tóny, jesenným a zimným studené. Poďme sa na jednotlivé obdobia z hľadiska farieb pozrieť podrobnejšie. Z grafiky nižšie zistíte, akému typu sa podobáte najviac. Hoci je táto téma atraktívnejšia skôr pre ženy, nenechajte sa mýliť, rovnako tak platí aj pri výbere farieb pri pánskom oblečení.

2 (3)

Letný typ

Najviac im pristanú jemné, svetlé až chladné odtiene. Chybu neurobia, ak sa zamerajú aj na decentné púdrové a pastelové odtiene. Vyniknú tiež s modrou v kombinácii s antracitovou, šedou, modrozelenou, ružovo-béžovou, malinovou alebo kakaovo hnedou.

Zimný typ

Šatník zimných typov by mali tvoriť jasné farby v silných kontrastoch, najviac im pristanú primárne farby (vonkajší okraj farebného kruhu viď vyššie). Odporúčame tiež vyskúšať bielu, čiernu, rubínovú, tmavo červenú, sýtu ružovú, výraznú zelenú, modrú a fialovú.

Jesenný typ

Teplé a tmavé odtiene sú pre jesenné typy ideálne. Urobia najlepšie, keď sa zamerajú na hrdzavú, zlatobéžovú, čokoládovú, hráškovo zelenú, olivovú, khaki, smotanovú alebo petrolejovú farbu. Naopak výrazné odtiene im nepristanú, rovnako ako čierna a biela.

Jarný typ

Vyniknú v teplých, jasných a žiarivých odtieňoch. Jarné typy by mali do šatníka zaradiť žltú v rôznych variáciách. Ďalej ich outfit krásne doplní krémovo biela, svetlo béžová, zlatá, svetlá i tmavšia oranžová, broskyňová, marhuľová, lososová, koralová alebo homárová. Naopak by mali obmedziť vyblednuté odtiene.

1 (5)

Oblečenie podľa vizáže

Ako vybrať správnu farbu oblečenia podľa farby vlasov? Náš malý sprievodca vám napovie, po ktorých odtieňoch pri dámskom oblečení siahnuť, aby na vás módne kúsky maximálne vynikli.

Farby oblečenia pre ryšavky

Rusovláskam pristanú farby s teplým podtónom, najviac zelená v rôznych verziách – smaragdová, fľašková, pistáciová, olivová alebo khaki. Skvele ju doplní výrazne modrá, tyrkysová, zelenomodrá, azúrová a petrolejová. Tiež zažiari s odtieňmi fialovej ako napríklad lila, ametyst, slivková alebo farby lesného ovocia.

Farby oblečenia pre blondíny

Blondínam najviac pasujú farby pastelových odtieňov, najmä s modrými a šedými tónmi a rovnako tak aj biela alebo čierna. Chybu neurobia ani s mätovou, baby blue, tyrkysovou, námornícky modrou alebo púdrovo ružovou.

Farby oblečenia pre čiernovlásky a hnedovlásky

Brunetám odporúčame staviť na kúsky v hnedom prevedení s výraznejšími farebnými motívmi, napríklad v kontrastnej žltej alebo tehlovej. Ak chcete byť odvážnejší, experimentujte s červenou, vínovou, fialovou, bielou alebo béžovou.

Čiernovláskam pristanú modely v sýto čiernej, poprípade čierna s modrými odleskami. Nezabudnite tiež vyskúšať šaty v odtieňoch červenej, najmä červená k takým vlasom skvele pasuje. Rovnako tak urobíte dobre, ak siahnete po bielej alebo odtieňoch svetlo ružovej.

Keď už viete, aká farba vám pristane najviac, navštívte náš e-shop a kúpte si oblečenie známych značiek presne podľa vášho typu. Máme pre vás kúsky od takých návrhárov ako napríklad Balmain, Givenchy, Dolce & Gabbana alebo napríklad VDR. Ak dávate prednosť menej formálnemu oblečeniu, narazíte u nás aj na pánske aj dámske tričká, džínsy alebo mikiny.