Francúzske značky oblečenia Balmain a Givenchy – v čom sú jedinečné?

Obe značky charakterizuje luxus, elegancia a extravagancia. Čím sa od seba líšia a čo ich naopak spája? V článku Vám oboch návrhárov predstavíme a okrem iného sa dozviete, ktoré celebrity nosia ich kúsky.

1

Balmain

Francúzsky návrhár Pierre Balmain sa rozhodol dobyť americký módny trh. Jeho cieľom bola popularizácia francúzskej módy v USA. Využil na to znalosti získané praxou u módnych velikánov ako Dior či Givenchy. V počiatkoch sa zameral na návrhy večerných šiat evokujúce eleganciu a luxus, zároveň kladol dôraz na siluetu postavy.

S touto myšlienkou založil v roku 1945 značku Balmain, ktorá od svojho vzniku prešla rozmanitým vývojom. Základnú myšlienku si ale vo svojich designoch stále drží - dôraz na súčasnú a modernú ženu odetú do francúzskeho štýlu.

V 50. rokoch si začínajúcu značku rýchlo obľúbili celebrity. Medzi klientov patrila napríklad Katharine Hepburn alebo Brigitte Bardot. Balmain sa v tejto dobe pustil aj do tvorby filmových kostýmov. Za svoju kariéru navrhol oblečenie pre filmové postavy vo viac ako 50 snímkach.

3
Značka Balmain sa však nepreslávila len dámskym oblečením, ale aj kvalitnými parfémami. Medzi najväčšie legendy patrí vôňa Vent Vert z roku 1947, ktorá patrí k najpredávanejším. V obchodoch na ňu narazíte dodnes. Keď si privoniate, ucítite prichádzajúcu jar v podobe kvetinovej arómy.

Balmain v súčasnosti

Po smrti zakladateľa prebral vedenie Oscar de la Renta. Preslávil sa návrhom blejzra, ktorý skombinoval s elegantnými večernými šatami. Jeho oblečenie nosili celebrity na červenom koberci. Tvárou značky sa stali napríklad Taylor Swift a Celine Dion.

2

V súčasnosti vedie Balmain Olivier Rousteing, ktorý pokračuje v tradícii a vo svojich návrhoch kladie dôraz na ženskú siluetu. Ženy v 21. storočí však majú iné požiadavky na oblečenie ako o storočie skôr, a preto sa značka zameriava aj na streetwear. Môžete tak naraziť na Balmain dámske tričká, mikiny a ďalšie menej formálne kúsky.

V kategórii streetwear si na svoje prídu aj muži. Balmain pre nich navrhuje pánske oblečenie neformálneho charakteru – džínsy, polokošele, tričká, tepláky a ďalšie. Na výber máte aj z celého radu pánskych parfémov.

Givenchy

Značka Givenchy reprezentuje francúzsky šarm so všetkým, čo k nemu patrí. Už viac ako 50 rokov sa drží medzi top značkami s luxusnými odevmi pre mužov a ženy, ktoré symbolizujú parížsku eleganciu. V jej portfóliu nájdete aj módne doplnky ako napríklad dámske kabelky alebo parfémy.

Šľachtický pôvod zakladateľa Huberta de Givenchy sa odráža v módnom štýle značky. Tú preslávil predovšetkým elegantnými šatami doplnenými výraznými klobúkmi, čo dodávalo outfitu ako celku kráľovský punc. Ďalším míľnikom sa stali slávne návrhy dlhých, úzkych sukní v kombinácii s blúzkami s volánovými rukávmi.

Pre oblečenie od Givenchy sú typické žiarivé farby, strihy s vysokým pásom a extravagantné látky s kvetinovými vzormi. Aj také oblečenie kombinoval Givenchy s nadrozmernými klobúkmi, ktoré na seba strhávali pozornosť.

5

Givenchy a celebrity

Ďalší zlom nastal, keď sa Givenchy stretol s herečkou Audrey Hepburn. V jeho očiach stelesňovala ideál krásy a stala sa pre neho múzou. Hepburn na seba najviac upozornila v „malých čiernych šatách” bez rukávov v populárnom filme Raňajky u Tiffanyho z roku 1961 alebo ako tvár Givenchiho parfumu L’Interdit.

„Malé čierne šaty” sa doslova stali ikonickými a ich strih si obľúbilo viac známych žien. Svoju pozornosť na seba tiež pritiahli počas pohrebu amerického prezidenta Kennedyho, kedy ich na sebe mala jeho manželka Jaqueline.

4

V posledných rokoch sa Givenchy prispôsobil módnym potrebám 21. storočia a ide s dobou rovnako ako Balmain. Tiež totiž prichádza s návrhmi štýlových nohavíc, mikín, tričiek, topánok a džínsov pre každú príležitosť. Svoje postavenie vo svete módy potvrdila značka nedávno, keď ušila šaty pre Meghan Markle na svadbu s princom Harrym.

Pokiaľ aj vy túžite nosiť módne kúsky známych návrhárov, zamierte do nášho e-shopu a vyberte si. Čaká na Vás oblečenie od značiek ako napríklad Armani, Hugo Boss, Versace a ďalšie.