Značková móda verzus fast fashion. Čomu dať prednosť?

Oplatí sa investovať do značkovej módy, alebo je lepšie siahnuť po lacnejšej fast fashion? Čítajte ďalej a zistíte, ako sa tieto módne trendy líšia nielen v cene, ale aj etických faktoroch a kvalite. Preskúmame hlavné rozdiely medzi oboma prístupmi a pomôžeme vám vybrať ten správny.

1_4

Čo je fast fashion

Fast fashion je odvetvie módneho priemyslu, ktoré sa sústredí na rýchlu produkciu a predaj aktuálnych trendy kúskov za nízke ceny. Hlavné módne reťazce tvoria veľké množstvo nových kolekcií z menej kvalitných materiálov a tým pádom aj za nižšie ceny. Bohužiaľ, tento model má tiež negatívny vplyv na životné prostredie a ľudské práva. Vytvára obrovské množstvo odpadu, emisií skleníkových plynov a často využíva lacnú pracovnú silu v krajinách s nízkymi nákladmi na prácu, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv.

Fast fashion oblečenie sa predáva za nižšie ceny

Značková móda je obvykle drahšia ako fast fashion. To je spôsobené mnohými faktormi, ako napríklad drahé materiály, ručné práce, malé produkcie a vysoké náklady na marketing. Fast fashion na druhej strane využíva lacné materiály a lacné práce, čo umožňuje, aby boli ich produkty cenovo dostupné väčšine.

Značkovú módu tvoria kvalitné materiály

Rozdiel v kvalite materiálov medzi značkovou módou a fast fashion je značný. Značková móda sa všeobecne vyrába z vysoko kvalitných a trvanlivých materiálov, ako sú bavlna, hodváb a koža. Tieto materiály ponúkajú vyššiu kvalitu a dlhšiu životnosť odevov. Na druhej strane sa fast fashion obvykle vyrába z lacných a často syntetických materiálov, ktoré majú kratšiu životnosť a môžu sa ľahko opotrebovať alebo roztiahnuť.

Fast fashion využíva lacnú pracovnú silu

Značková móda sa snaží riešiť otázky týkajúce sa udržateľnosti, zodpovednosti voči životnému prostrediu a ľudských práv. Podniky v tomto odvetví často prijímajú rôzne opatrenia, ako je zníženie množstva odpadu a emisií skleníkových plynov. Zároveň sa snažia nevyužívať lacnú pracovnú silu a dbajú na dodržiavanie ľudských práv.

Fast fashion často využíva lacnú pracovnú silu a etické otázky väčšinou nerieši. Rovnako tak títo výrobcovia neberú ohľad na produkciu väčšieho množstva odpadu, čo má za následok negatívny dopad na životné prostredie.

2_4

Silnejúci trend slow fashion

V posledných rokoch sa tiež stále viac ľudí začína zaujímať o tzv. slow fashion, čo je hnutie zamerané na udržateľnú módu s minimálnym negatívnym dopadom na životné prostredie. Slow fashion zdôrazňuje kvalitu pred kvantitou a podporuje výrobu produktov, ktoré sú trvanlivé a vydržia mnoho rokov. Tento prístup sa stáva stále populárnejším a mnoho ľudí si vyberá kvalitné produkty od značiek, ktoré podporujú udržateľnú módu. Ale pozor, že značka neprodukuje fast fashion, automaticky neznamená, že sa zameriava na slow fashion.

Záleží na vašich hodnotách

Značková móda a fast fashion sa líšia v cene, kvalite a etických faktoroch. Pri výbere napríklad dámskeho oblečenia, ako sú dámske tričká či dámske mikiny, je dôležité zohľadniť vlastné preferencie a hodnoty. Fast fashion sa týka aj pánskej a dámskej obuvi.

Existuje aj možnosť nájsť strednú cestu medzi cenou a kvalitou. Napríklad výberom značkových produktov so zľavou alebo kúskov z fast fashion módy, pri ktorých sa garantujú etické faktory výroby. Dajte prednosť kvalite za prijateľné ceny a kúpte u nás kvalitné kúsky od Balmain, Givenchy, Balenciaga a ďalších preverených značiek.