Čo si obliecť do divadla, aby ste zažiarili?

Chystáte sa na divadelné predstavenie alebo do opery? Hoďte sa pred odchodom do gala a oslňte svoju drahú polovičku aj zvyšných hostí. Aké oblečenie je na tieto príležitosti vhodné a ktoré je lepšie nechať ležať hlboko v útrobách šatníka? Prečítajte si, ako sa obliecť do národného, mestského alebo alternatívneho divadla, aby ste sa nemuseli cítiť zbytočne trápne.

11

Ako vybrať správny dress code? Inšpirujte sa na webe

Dnes už neplatí, že vás cez prah divadla vpustia iba v smokingu alebo celovečernej róbe. Väčšinou však stále ide o významnú spoločenskú udalosť. Ak sa chcete vyhnúť módnemu faux pas, oplatí sa dodržiavať niektoré (ne)písané pravidlá.

Pokiaľ je dress code daný, prispôsobte sa zvyklostiam. Základné odporúčania často nájdete priamo na internetových stránkach divadla, kam sa na predstavenie chystáte vyraziť.

Vhodné oblečenie do divadla vyberajte podľa predstavenia

Pri návšteve slávnostných udalostí, akými sú opery alebo baletné predstavenia, je niekedy dokonca vyžadovaný Black tie dress code. V týchto prípadoch radšej zabudnite na módne experimenty a dostavte sa v požadovanom odeve.

V iných prípadoch budete mať pri výbere voľnejšiu ruku. Vždy záleží na okolnostiach: na premiéry sa chodí vo formálnejšom oblečení, na reprízu môžete vyraziť v menej formálnom outfite. Ďalším kritériom je prestíž samotného divadla.

Aké oblečenie do národného divadla?

Pri návšteve Národného divadla môžu páni vyraziť v čiernom smokingu a bielej košeli s motýlikom. Ďalšou možnosťou je tmavý oblek so svetlou košeľou a čiernymi ponožkami.

Dámy môžu siahnuť po celovečernej róbe, kostýme alebo spoločenských šatách v midi dĺžke, tj dosahujúcich tesne po kolená.

2_6

Nepomýľte si však celovečerné šaty s tými plesovými. Pre tieto udalosti sú všeobecne vhodnejšie skôr dlhšie a tmavšie róby, ktoré nepôsobia príliš vážne ani krikľavo.

Vhodnou obuvou sú čierne dámske lodičky. Nielen ku tmavému outfitu sa taktiež skvele hodí elegantná dámska listová kabelka.

Aké oblečenie do mestského divadla?

Pri návšteve komornejších mestských divadiel alebo menších činohier už slávnostný odev nevyhnutný nie je. Páni si môžu obliecť vychádzkový oblek a košeľu v decentných farbách. Kravata v týchto prípadoch nie je nutná.

Dámy zanechajú skvelý dojem aj vo vkusnejších značkových šatách. Rovnako tak si však môžu vyraziť v klasickej sukni a elegantnejšom tope. Je možné pridať aj elegantné šperky – výraznejší náhrdelník alebo náušnice, ktoré podčiarknu ženskú krásu a umožnia jej nositeľke vyniknúť v dave.

3_2

Aké oblečenie do alternatívneho divadla?

Pokiaľ sa chystáte na dopoludňajšie alebo popoludňajšie predstavenie, nemusíte za outfit minúť majland. Dámy si môžu bez výčitiek obliecť značkové šaty z úpletu alebo puzdrovú sukňu. Páni môžu vyjsť odetí vo vychádzkovom obleku bez kravaty. Dámy by však nikdy nemali zabudnúť na vkusnú značkovú kabelku a páni na čisté topánky, ideálne poltopánky.

Nevhodné oblečenie do divadla alebo Čo radšej nechať doma?

Bez ohľadu na to, akú divadelnú budovu hodláte navštíviť, existujú odevy, ktoré sú skrátka tabu. Pri návšteve divadla teda radšej zabudnite na tričko s vtipnou potlačou, potrhané nohavice, silonky v sandáloch alebo príliš vyzývavé minisukne.

Do botníku tento raz uložte aj prečuchané tenisky a vymeňte ich za pohodlnú a elegantnú spoločenskú obuv. Do divadla je tiež nevhodné akékoľvek športové oblečenie.

Čaká vás čoskoro návšteva divadelného predstavenia, plesu, muzikálu alebo inej očakávanej udalosti?